| by Teodor Zahariev | No comments

Колата ми отказва да запали… Сигурно е от акумулатора

Акумулаторът е най-важната част от вашия автомобил. Ако колата ви отказва да запали, причините може да са две: или акумулаторът е изтощен, или е „умрял“ и няма как да бъде възстановен.

Ако акумулаторът ви е изтощен, може да бъде презареден. Всъщност, всеки път, докато карате, той се зарежда. Каква обаче може да е причината да спре да работи?

Защо акумулаторът ми е изтощен?

  • Може би е твърде стар и му е дошло времето (средният живот на акумулатора е между 3 и 5 години).
  • Ако има визуални белези по него, трябва да го смените или да се консултирате със специалист.
  • Може би сте забравили някоя лампа включена и това го е изтощило.

Опитайте да го заредите със зарядно. Изберете подходящо зарядно устройство за вашия акумулатор от подробния каталог.

Ако и след зареждането вашият акумулатор продължава да не пали, време е да го смените с нов.

Защо акумулаторът отказва при високи или ниски температури?

През студените зимни месеци вашият акумулатор е под голямо натоварване. Причината е, че се нуждаете от много повече енергия, за да стартирате двигателя, да се включат фаровете, чистачките, нагревателя и всички останали системи. Ако пътувате на кратки разстояния при ниски температури, акумулаторът ще се зарежда по-бързо, но няма да има достатъчно време, за да се презареди.

При високи външни температури в комбинация с температурата на двигателя в автомобила са причина за по-бързата корозия на частите по акумулатора. Това може да доведе до отделяне и изпаряване на вода в електролитната смес, както и разрушени решетки на акумулатора.

Защо акумулаторът се изтощава, ако не го използвам?

Когато не карате своя автомобил, акумулаторът не се зарежда. През това време се изразходва натрупаната мощност и когато тя свърши, акумулаторът е изтощен.

За да следите внимателно какво се случва с акумулатора на вашия автомобил, може да използвате така наречените „умни системи“, които набират все повече популярност днес. Какво точно правят? –  следят живота на акумулатора и индикират, когато има някакъв проблем. По този начин ще си спестите главоболия и ще имате възможност да отреагирате още преди ситуацията да е станала сериозна.

Източник: Тимо.бг

Leave a Reply