| by admin | No comments

Полезен аксесоар ли са ветробраните?

В съвременният свят на автомобилите има аксесоари, които са практичен помощник на водача по време на движение.

Ветробраните са един от тях. По нашите ширини може да ги срещнете под още няколко ключови наименования, като – ветроупори, ветрозащитни стъкла, обтекатели или дефлектори. Тук ще ги наречем за най-благозвучно „ветробрани” и ще добавим, че на българския пазар се предлагат ветробраните на няколко производители.

Безспорно най-известната марка, която се е наложила в България, е на полската компания Hekо. Фирмата произвежда и поддържа налични ветробрани за повече от 1500 модела автомобили, което само по себе си говори за мащаба й. Другата европейска марка, която може да се намери на пазара, е на немската фирма за ветробрани – ClimAir. Тя също предлага ветробрани за повече от 1000 автомобила, но доставянето им обикновено се забавя, защото се произвеждат след предварителна заявка. Другото важно нещо, което трябва да отбележим, е, че докато полските ветробрани Heko се произвеждат само в черен цвят, немските ClimAir се предлагат в цели три цвята – черен, тъмно сив и прозрачен. Това Ви дава възможност да ги съчетаете по най-добрия начин с цвета на автомобила. На пазара се срещат още и „китайски” ветробрани, които наподобяват поразително много по форма и цвят на полските, но не могат да се похвалят с голямото разнообразие от модели, които поддържат Heko и ClimAir.

Когато стане на въпрос за цената, разликата между европейските и китайските ветробрани е голяма. Но както вече споменахме, липсата на разнообразие, а и съмненията относно качеството от страна на китайските производители, дава все още преднина на европейските им конкуренти.

Начин на монтиране

Има два типа „захващане” на ветробраните към вратите на автомобила. Единият е чрез залепване с двойно залепваща лепенка за външната част на вратата, т.е. за рамката. Този вариант обаче не е много удачен, особено ако сте любител на по-високите скорости, защото има опасност ветробраните да се отлепят и да изненадат неприятно участниците в движението зад Вас. Но бъдете спокойни! Дори това да се случи, едва ли ще доведе до сериозни последствия, тъй като един ветробран не тежи повече от 200-300 грама. Вторият вариант за монтиране е доста по-добър и сигурен. При него, ветробраните се поставят в прозоречния отвор на вратите, което означава, че част от тях влиза в рамката им и за това вероятността да им „пораснат крила” се свежда до минимум. Полските и немските ветробрани използват този начин на закрепване, но с една малка разлика между тях. Heko имат в допълнение освен двойно залепващата лепенка и п-образни планки, които се подпъхват към ветробраните за още по-доброто им прилепване към рамките на вратите. Немските ClimAir обаче, не се нуждаят от такива планки, защото от всички предлагани ветробрани на пазара, те уплътняват по най-добрия начин прозоречния отвор. А освен че стоят „най-стегнато” , можете да ги монтирате и домонтирате в пъти по-лесно от другите, защото са изработени от изключително еластична пластмаса, като същевременно няма опасност да бъдат откраднати при затворено полежение на прозорците.

Защо са полезен аксесоар ветробраните?

Ветробраните са аксесоар, който наистина ще направи Вашето пътуване по-приятно. Възможността прозорците да бъдат отворени по време на движение, ще ви осигури една по-свежа атмосфера в купето, като същевременно въздушната струя няма да попада директно в лицата на пасажерите. Другата съществена полза, на която се радват притежателите им , е, че по време на движение в дъждовно време, могат да отворят леко прозорците си и да намалят значително изпотяването на стъклата, като освен това ограничат проникването на дъжд в купето.

Разбира се има и хора, които ще отбележат, че климатикът и парното в автомобила биха им свършили същата работа, каквато и ветробраните. Но дори и да е така, те ще са ви един наистина добър помощник.

Leave a Reply