| by admin | No comments

Безопасно шофиране с подходящи гуми според сезона

В световен мащаб броят на автомобилите расте с големи темпове, пропорционално на увеличаващото се население на планетата. Всичките тези автомобили се управляват в различни метеорологични условия, но общото между тях е че се движат с помоща на автомобилни гуми, които са направени по най-различен начин, според това в какви условия ще бъдат експлоатирани. Това се прави с цел, безопасното шофиране и запазване на живота както на возещите се в автомобила, също така и на всички участници в движението. Гумите биват няколко вида, като най-масовите са за употреба в зимни условия, или при температура на асфалта под 7 градуса по Целзий. Вторият тип гума е за употреба при по-високи температури и при условия, в които асфалта се нагорещява до екстремните 50 -60 градуса по Целзий в летните горещини. Има и трети тип, така наречените „всесезонни„ гуми, които са произведени за употреба при всякакви условия и температура на асфалта. Типа на гумите лесно може да се различи по надписите върху тях.

Зимни гуми

Зимата е сезон, през който настъпва промяна в пътните условия. Това са студения асфалт, студените гуми на автомобила, хлъзгавата заледена или заснежена настилка и увеличаването на спирачния път в следствие на тези фактори. За да се шофира безопасно при зимни условия, този тип гуми са произведени, като в каучукът се добавя съставка, наречена Силика. Тази съставка прави каучукът по-мек и по този начин гумата не се втвърдява при ниски температури и сцеплението с асфалта е по-добро, в следствие на което управлението е надеждно и сигурно. Освен специфичните каучукови смеси, зимните гуми имат и много по-голямо количество ламели, с които се гарантира доброто сцепление с повърхноста, по която се движи автомобила. Ламелите не трябва да са износени под 4 мм. и гумата не трябва да е по-стара от 5 години. На всяка една гума има месец и година на производство.

Летни гуми

Така наречените летни гуми са произведени да се експлоатират при по-високи температури и при-по високи скорости. Лятото е сезонът, през който се шофира със значително по висока скорост, защото асфалта е сух и сцеплението на автомобила е по-добро. За да се осигури безопасно шофиране, летните гуми се произвеждат със съставки в каучука, които го правят по-твърд за да се избегне прекаленото омекване, вследствие на нагорещения до 50-60 градуса по Целзий асфалт. Ако не се спази това условие и се шофира с гуми, произведени от мек каучук е възможно между нагорещения асфалт и автомобилната гума да се получи тънък слой размекнат каучук, вследствие на което автомобила ще стане неуправляем, особено при развиването на по-високи скорости. Също така, повечето летни гуми се произвеждат с надлъжни протектори, които правят сцеплението с асфалта по-добро и в същото време изхвърлят водата много ефективно, при шофирането в условия на дъжд.

Всесезонните гуми

Съществува и компромисен вариант при избора на гуми наречен всесезонна гума. Този тип гуми по принцип страдат от недостатъци преди всичко през зимата и не се износват така чувствително през лятото. Като цяло всесезонните гуми имат посредствени възможности спрямо летните и зимните. За климатичните условия в България, всесезонната гума не е удачен вариант. Все пак за избора на гуми, последната дума има клиента, но при добра информираност за безопасност, избора на гуми ще е по-лесен.

Много важно е и правилното съхранение на автомобилните гуми, за което caralyze.bg дават много добро обяснение.

Leave a Reply