| by admin | No comments

Особености и какво трябва да знем за газовия инжекцион

Хубаво е в началото да споменем, че газовият инжекцион се задейства с бензин. Достигайки, след определено време, до нужните температурни стойности, системата превключва на газ. За добрата работа спомагат т.нар. помпи-дюзи, които помагат за впръскването горивото в двигателя. Между самите помпи-дюзи има уплътняващ конус, като по този начин се задържа определено количество бензин, което след известно време се изпарява. Остатъчният продукт е обикновено отлагания, които за съжаление се наслояват (защото нямат свойството да се разтварят) в горната част на системата, където са разположени и самите дюзи.

Това е общата картинка, с която всеки собственик на бензинов автомобил трябва да се запозна с цел нейното избягване или свеждане до минимум. Ето защо, когато избирате Вашата газова уредба е много важно да знаете в кой сервиз можете да попаднете на специалистите, готови да сведат това натрупване до минимум. Тук е и момента да споменем, че за избягването на тези натрупвания е важно междувременно да зареждате само качествен бензин от реномирани и доказали се във времето бензиностанции. Допитвайки се до практиката на повечето шофьори, подобни отлагания се появяват при работа на двигателя в продължение на 15-20 минути, като след това се остави да престои около 50 минути. В процеса на работа си, двигателя и по специално дюзите се охлаждат от преминаващото през тях гориво, което до извесна степен подпомага и за добрата му работа. Но изключи ли се двигателя, тогава дюзите не се охлаждат и температурата при тях се повишава, разлагайки химически частиците от бензина.

Ето защо в много важно да следим и това, дори и когато имаме инсталирана газова уредба. Дюзите имат свойството да се стесняват от към върховете си, и ако прибавим и наслоените частици (станали на налепи), това може да създаде пречки при преминаването на какъвто и да е вид гориво. Важно е да следим това и след монтажа на газова уредба, да посещаваме на регулярна база сервиза, за да знаем, е всичко е наред и двигателя ни е в отлично състояние.

По последни проучвания на известно британско списание в областта на автомобилизма, ние можем да ви назове и основните причини, отговорни за това запушване на дюзите:

  1. Кратките пътувания или късите разстояние, които минаваме с автомобила си. Това е една от основните причини за натрупването на отлагания. Логиката тук е проста, след като автомобила не се движи продължително време, реално ние не даваме и шанс да достигнем температура, в която частиците частично да се изпарят.
  2. Трайното натрупване на частиците останали от бензина по върховете на самите дюзи. Да, неизбежно но факт. За това се препоръчва и честа проверка, а защо не и профилактика. Не е тайна за никой, че колкото повече се грижим за дадено нещо, толкова по-добре и дълго работи то.
  3. Изключвайки двигателя, ние преминаваме и задържаме високите температури, докато не се охлади натурално от околната среда. Това е често явление, особено в топлите месеци, когато разчитам най-много на охладителната система на автомобилите си.
  4. Като последно, но не и по важности идва и ниско-качествения бензин, който е едно от най-често срещаните случаи в наши дни. В подобен тип гориво се наблюдава висока концентрация на въглерод и по-ниска на водород. Именно това предизвиква и досадните налепи по дюзите, които влошават и качеството на впръскване на гориво. Ето защо, повечето вериги бензиностанции имат освен обикновено гориво, така и такова с добавки, грижещо се за двигателя и в голяма степен за качественото изгаряне, което е и в основата на тези наслоявания.

Монтирането на газов инжекцион в автомобила ще понижи разходите Ви за горивно. Обръщаме сериозно внимание на тези неприятни последици, които пораждат трайните наслоения по върховете на дюзите, защото и те биха били една от причините за не толкова икономично шофиране. Задръстването на дюзите повишава значително консумацията на гориво. Ето защо, препоръчително е при монтажа на газова уредба да се прегледат и дюзите, за да сте сигурни, че карате оптимално икономично.

Leave a Reply